Home / Energietransitie / Energievoorziening
Schone, duurzame en robuuste energievoorziening
De indirecte CO2-uitstoot door ons stedelijke elektriciteit- en warmtegebruik nam de afgelopen jaren fors af na een piek in 2016. Dit komt doordat we in Nederland meer stroom met groene energiebronnen zijn gaan produceren en fossiele energiebronnen zijn gaan afstoten. De wind- en zonprojecten in Rotterdam hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan de vergroening van deze nationale energiemix.
De energietransitie voltrekt zich in een razendsnel tempo. Rotterdam wil de ontwikkelingen niet alleen op de voet volgen, maar bovenal koploper zijn. In de stad en de haven wekken we nu al groene energie op met 389.000 zonnepanelen en 88 windmolens. Daarnaast heeft Rotterdam een sterke startpositie bij de verdere ontwikkeling van het stadsverwarmingsnet en we beschikken over veel alternatieve warmtebronnen. Ook werken we samen met warmtebedrijven en netbeheerders aan een betrouwbaar en slim energiesysteem. Zo kunnen alle Rotterdammers de vruchten plukken van de energietransitie. Zo veranderen we bedreigingen in kansen voor de stad.
De rol van de gemeente
Voor een schoon, duurzame en robuuste energievoorzieningstimuleert en faciliteert de gemeente de ontwikkeling en het gebruik van duurzame energiebronnen. Daarnaast stimuleren we productie en transport van groene waterstof en onderzoeken we de mogelijkheden voor kernenergie. Dit doen we samen met bewoners en bedrijven in de stad en in de haven. Met netbeheerder Stedin werken we aan een strategische agenda om netcongestie te voorkomen of de effecten ervan te verkleinen. We stimuleren innovaties in het energiesysteem om de laatste stap te zetten naar de uitvoering in Rotterdam.