Home / Energietransitie / Haven
Haven van de toekomst
De Rotterdams haven is één van de grootste havens ter wereld en een belangrijke motor van de nationale economie. Om haar positie te behouden moet ze zich ontwikkelen tot dé duurzame wereldhaven van de toekomst. Zo behouden we ook werkgelegenheid voor de Rotterdammers. De haven werkt toe naar een CO2-reductie van 55% per 2030 en naar nul uitstoot in 2050. In dat jaar zal de havenindustrie ook volledig circulair moeten zijn.
CO2 in de Haven
De Rotterdamse haven is sinds 1990 gegroeid en dit is terug te zien in de CO2-cijfers. Door de sluiting van de kolencentrales, elektrificatie en energiebesparing van de industrie nam de CO2-uitstoot tussen 2016 en 2020 af. Sinds 2020 is de totale emissie ongeveer hetzelfde gebleven. Ook voor 2023 wordt geen grote daling verwacht. Voornamelijk omdat de kolencentrales harder mogen draaien sinds de internationale energiecrisis.
Het halen van alle doelen vraagt om grote inzet van de grote bedrijven in de haven, innovaties van nieuwkomers, maar ook het omscholen van personeel en het investeren in veiligheid. Het gebruik van groene stroom en waterstof is doorslaggevend voor de verduurzaming van het energiesysteem. Voor een circulair grond- en brandstoffensysteem is een mix nodig van CO2, waterstof, biomassa en reststromen.
Investeringen van bedrijven in de haven laten zien dat zij vertrouwen hebben in de toekomst. Het versnellen van de transitie in de haven is echter complex, omdat ervoor de bedrijven en de gemeente veel factoren zijn waar we beperkt grip op hebben. Dan gaat het bijvoorbeeld om stikstofruimte, beperkte ruimte in boven- en ondergrond of de krapte op de arbeidsmarkt.
Het is belangrijk dat de besluitvorming over grote infraprojecten, zoals de Deltacorridor of de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk geen vertraging oploopt. Hiervoor hebben we het Rijk en de Provincie nodig. Voor het werven van technisch personeel werken we samen met onderwijsinstellingen, bedrijven, Deltalinqs en het Havenbedrijf.
De rol van de gemeente In de haven zijn de grote bedrijven en het Rijk aan zet. In de haven maakt het Rijk afspraken over CO2- reductie met de grote uitstoters. Het Rijk en de gemeente zijn samen aandeelhouder van het Havenbedrijf. Naast onze beperkte officiële rol, doen we ons best om bedrijven samen te brengen, innovatie te bevorderen en randvoorwaarden te verbeteren, bijvoorbeeld via het Versnellingshuis.
Verduurzamen Transportsysteem
Voor het functioneren van de haven is een betrouwbaar netwerk van weg-, spoor- en waterwegen en buisleidingen cruciaal. Voor het verduurzamen zet de haven in op duurzame brandstoffen, elektrificatie, efficiëntie, en het stimuleren van de verschuiving naar de meest efficiënte vervoersvormen.