Home / Energietransitie / Gebouwde omgeving / Aardgasvrij
Aardgasvrij
In 2050 mag er geen aardgas meer worden gebruikt om gebouwen en tapwater te verwarmen. Ook mag er niet meer op aardgas worden gekookt. Vanaf 2019 zijn 8.000 aansluitingen vervangen. Nog 255.000 aardgasaansluitingen te gaan. Onze inschatting is dat er deze collegeperiode 10.000 woningen van het gas af gaan. Dit is in de gebiedsaanpakken en daarbuiten, bijvoorbeeld door woningcorporaties die woningen van het gas afhalen en sloop- en nieuwbouw.
In 2021 heeft de raad de Rotterdamse Transitievisie Warmte (RTVW) vastgesteld. Hierin staat in welke delen van de stad de gemeente grote stappen kan zetten. Om op koers te blijven moeten er voor 2030 ongeveer 85.000 woningen in een aardgasvrij-aanpak zitten. Met de lopende plannen en marktinitiatieven hebben we ruim 37.000 woningen in aanpak. Voor 2030 moet er nog een gat van 40.000 aansluitingen worden gedicht.
Wat hebben we al gedaan?
Het aardgasvrij maken van bestaande wijken is een uitdagende klus. De gemeente heeft in verschillende wijken nuttige ervaring opgedaan:
- In Heindijk zijn in 2022 ongeveer 300 woningen aangepakt. De overige woningen worden in 2024 aangesloten op stadsverwarming.
- In Bospolder-Tussendijken zijn tot nu toe ongeveer 600 woningen aangesloten. In 2024-2025 volgen nog eens 800 woningen.
- In Pendrecht-Zuid en Reyeroord-West kregen gebouweigenaren in 2021 een aanbod voor de overstap op stadsverwarming. Beide aanpakken hebben op pauze gestaan. Onder andere door de ontwikkelingen rond De Nieuwe Warmteweg (DNWW) en de investeringsstop van Vattenfall door de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw). Voor de zomer start de uitvoering in de eerste clusters. Over de overige clusters vindt nog overleg plaats met Vattenfall. Hierover verwachten we snel duidelijkheid.
- Prinsenland-Het Lage Land loopt een aanbesteding. Dit proces is tijdelijk gestopt omdat we wachten op gesprekken met Eneco over nieuwe afspraken over warmte in een groter gebied. In de loop van 2024 is hier meer duidelijk over.
- In Rozenburg maken we een doorstart met de gebiedsaanpak nadat deze lange tijd heeft stilgelegen door de verkoop van DNWW. Dat doen we volgens de nieuwe Wcw met een verkenning naar een meer publieke route.
Wil je een kijkje in de keuken van de gebiedsaanpakken? Dan kun je hier verder lezen.
Welke lopende projecten zijn er?
Er is nog veel werk te doen, maar voor nieuwe projecten is extra geld nodig. In het coalitieprogramma staat dat we de lopende gebiedsaanpakken aardgasvrij afmaken en pas nieuwe opstarten als het Rijk met financiƫle middelen komt. Daarom staan veel gebieden uit de Transitievisie Warmte op pauze. Ondertussen ondersteunt de gemeente wel marktinitiatieven in Oude Noorden-Agniesebuurt, Schiebroek, Ommoord en de Kop van Feyenoord. We bereiden ons ook voor op de invoering van nieuwe wetgeving over het aardgasvrij maken van wijken. Zie het hoofdstuk Warmtesysteem.
Wat moet er nog gedaan worden?
De aardgasvrij-aanpakken hebben te maken met tegenwind. Willen warmtebedrijven met de nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) nog wel investeren? Hoeveel vertraging ontstaat door de investeringsstop van Vattenfall en Eneco? Kunnen we koppelkansen nog wel benutten? Of alleen nog ruimte in de ondergrond reserveren voor een toekomstig warmtenet? Zijn er voldoende vakmensen om het werk uit te voeren? En komt de Rijksoverheid met genoeg geld over de brug om aardgasvrij voor iedereen betaalbaar te maken? Tegelijkertijd hebben we veel ervaring opgedaan in de lopende gebiedsaanpakken en staan we in de startblokken om door te pakken. Ook onze partners in de stad willen verder. Met de juiste randvoorwaarden kunnen we hiermee doorgaan.