Home / Energietransitie / Gebouwde omgeving / Energiearmoede
Energiearmoede
Energiearmoede staat al lange tijd op de radar van de gemeente als groeiend probleem. De sterke stijging van de energieprijzen – onder andere door de oorlog in Oekraïne – heeft de situatie voor veel huishoudens verslechterd. Onderzoek van TNO toont aan dat de afgelopen twee jaar de energiearmoede in Rotterdam is toegenomen. Vooral in IJsselmonde, Charlois, Delfshaven, Feijenoord en Noord is de energiearmoede hoog. De gemeente probeert energiearmoede te verlichten met een breed pakket aan hulp op het gebied van besparen, verbouwen en veranderen.
Wat hebben we al gedaan?
De afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan het besparen van energiekosten, omdat dit direct de energierekening van huishouders verlaagt. De resultaten over 2023 zijn:
- Ruim 8000 huishoudens kregen een energieklusser over de vloer.
- Meer dan 1200 Rotterdamse huishoudens met een laag inkomen kregen een energiezuinig apparaat via het witgoedfonds.
- Er zijn 161 huishoudens geholpen met een cv installatie die beter in balans is met het project ‘waterzijdig inregelen’. Dit levert een verlaging van de stookkosten op van 5 tot 15% per huishouden.
- Van de subsidieregeling voor VvE's met een maximale WOZ-waarde van 300.000 euro hebben al bijna 400 appartementen gebruik gemaakt.
Als het gaat om het isoleren of renoveren van woningen, zijn vooral de woningcorporaties aan zet. Ongeveer 70% van de Rotterdamse huishoudens in energiearmoede woont in een woning van een woningcorporatie. Daarom heeft de gemeente samen met zeven woningcorporaties een overeenkomst opgesteld om het energieverbruik van hun huurders te verminderen. Dit gebeurt door extra projecten te starten en bestaande projecten te versnellen. Hierdoor zijn al meer dan 2300 huishoudens geholpen. De gemeente heeft hiervoor 9 miljoen euro uit rijksmiddelen gereserveerd.
Welke projecten lopen nog?
Met financiële steun van de Rijksoverheid zet de gemeente haar lopende projecten voort en start ze enkele nieuwe initiatieven. Alle projecten zijn besproken met de gemeenteraad en zijn goedgekeurd door het college. Hier zijn enkele doelen voor 2024:
- Ondersteuning bieden aan 17.500 huishoudens met een energieklusser in 2024 en 2025. De energieklussers zullen vanaf dit jaar ook taken uitvoeren zoals het waterzijdig inregelen, het ophangen van gordijnen, het vervangen van oude ventilatieboxen en het plaatsen van bodemfolie.
- Een crisisfonds voor energiearmoede inzetten om initiatieven van informele organisaties te financieren die direct energiearmoede tegengaan.
- Ondersteuning bieden aan 17.500 huishoudens met een energieklusser in 2024 en 2025. De energieklussers zullen vanaf dit jaar ook taken uitvoeren zoals het waterzijdig inregelen, het ophangen van gordijnen, het vervangen van oude ventilatieboxen en het plaatsen van bodemfolie.
- De mogelijkheden onderzoeken om opnieuw energiezuinige witgoedapparatuur te verstrekken met behulp van SPUK-middelen. De gemeenteraad wordt hierover geïnformeerd tegen het einde van het eerste kwartaal.
- Doorgaan met het aanbieden van energiecoaching. De huidige opdracht loopt tot eind april 2024, waarna we werken aan een nieuwe aanbesteding om de opdracht te verlengen.
- Ondersteuning bieden aan 75 - 100 Verenigingen van Eigenaren met een subsidie voor isolatiemaatregelen.
- Meer dan 5.000 huurders bij woningcorporaties bereiken met projecten die voortkomen uit het convenant voor de periode van 2023 tot 2025.
Wat staat ons nog te doen?
Om energiearmoede aan te pakken, moeten we ons richten op drie sporen: besparen, verbouwen en veranderen. Tot nu toe lag de nadruk vooral op besparen. Voor een duurzame aanpak van energiearmoede moeten we ook investeren in grootschalige isolatie van woningen van huishoudens in energiearmoede (verbouwen). Hierbij zijn woningcorporaties belangrijke partners. Slechte woningkwaliteit kan leiden tot andere problemen, zoals vocht en schimmel, gezondheidsproblemen en sociaal isolement. Duurzame woningen en een betaalbaar energiesysteem brengen naast lagere energiekosten ook andere positieve veranderingen met zich mee. In 2025 zullen de rijksmiddelen voor energiearmoede zijn uitgeput. De gemeente blijft echter streven naar het bestrijden van energiearmoede in de stad. Na 2025 is nieuw budget nodig om ervoor te zorgen dat deze groep niet wordt vergeten. Tot nu toe is er nog niets extra's gedaan voor eigenaren van grondgebonden woningen die te maken hebben met energiearmoede. Dit betreft ongeveer 10% van de groep Rotterdammers die te maken heeft met energiearmoede.