Home / Energietransitie / Energievoorziening / Energiesysteem
Energiesysteem
Het energiesysteem in Rotterdam gaat de komende jaren op de schop. We bouwen aan een schoon, slim, betrouwbaar en rechtvaardig energiesysteem, waarvan het elektriciteitsnet een belangrijk onderdeel is. In het coalitieakkoord ‘Eén stad’ staat een heldere ambitie: nieuwe inwoners en bedrijven moeten niet in de rij hoeven staan voor een stopcontact. Ondertussen is dat voor een deel van onze stad en haven helaas wel het geval. De hoge gasprijs is een van de factoren die de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen versnelt. Het is een extra motivatie om samen met netbeheerders en bedrijven het energiesysteem van Rotterdam mee te laten groeien met de transitie.
Wat hebben we al gedaan?
We hebben een duidelijk beeld waaraan het toekomstige energiesysteem moet voldoen. De netwerkbeheerders en bedrijven bouwen al volop aan het systeem. Als gemeente stimuleren we innovatie en nieuwe toepassingen in het energiesysteem via het Smart Energy Systems programma.
Welke projecten lopen nog?
Om het dichtslibben van het elektriciteitsnet te voorkomen heeft de gemeente samen met netbeheerder Stedin een Strategische Actieagenda opgesteld. Dit vraagt ook om nieuwe techniek. Daarom stellen we in 2024 de innovatie subsidieregeling van het programma Smart Energy Systems weer twee keer open. Want er zijn veel ondernemers met slimme ideeën om de problemen in het energiesysteem aan te pakken. Ook zijn er vanuit het DTB middelen ter beschikking gesteld om ondernemers te helpen flexibel om te gaan met hun energieverbruik. We werken samen met partners en medeoverheden om het Energiesysteem van de toekomst vorm te geven. Dat doen we in de Regionale EnergieStrategie (RES), door aanlanding van wind op zee te faciliteren en deel te nemen aan het provinciaal en nationaal Meerjarenprogramma Investeringen Energie en Klimaat (MIEK). Voor de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales doet het Rijk onderzoek en starten ze een participatie- en communicatietraject. In het kader van de MER in opdracht van het Rijk zal de gemeente een bijdrage leveren.
Wat staat ons nog te doen?
Rotterdam kreeg in 2022 te maken met krapte op het elektriciteitsnet. De vraag naar elektriciteit steeg vooral in de haven veel harder dan gedacht. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT kondigde in oktober 2023 aan dat zij definitief niet meer aan de toenemende vraag kan voldoen totdat het net is verzwaard. Het is de verantwoordelijkheid van TenneT om goed in te spelen op de elektriciteitsvraag. Er wordt door TenneT hard gewerkt aan de uitbreiding van de capaciteit, maar dat biedt pas vanaf 2030 een structurele oplossing. Er liggen behoorlijk wat uitdagingen. Boven- en ondergronds moet er voldoende ruimte zijn voor transformatorstations, leidingen en kabels. Er is veel en goed geschoold personeel nodig. Soms is wet- en regelgeving een hobbel. Gemeente en netbeheerders moeten hun samenwerking versterken en verbeteren, zodat ze samen de uitdagingen het hoofd kunnen bieden.