Het Klimaat Actieplan Rotterdam
Klimaatverandering is één van de grootste problemen van dit moment. Het is ook een uitdaging voor Rotterdam. Daarom werkt de gemeente Rotterdam hard aan een stad die klaar is voor de toekomst. In het Klimaat Actieplan Rotterdam laten we zien wat we doen en nog moet gebeuren. We boeken goede resultaten in de overgang naar schone energie en duurzaam gebruik van grondstoffen. En het verduurzamen van de gebouwde omgeving, mobiliteit en de haven komt op stoom. Lees verder voor meer informatie of klik hierboven op één van de thema’s voor meer details.
Samen de schouders eronder
De gemeente investeert in een duurzame stad voor nu en later. We doen dat samen met bewoners, bedrijven en andere overheden. Door er samen onze schouders onder te zetten, worden de klimaatdoelen voor deze collegeperiode en voor 2030 en 2050 stap voor stap haalbaar. We delen graag de positieve ontwikkelingen, maar zijn ook eerlijk over de stappen die we nog moeten nemen om onze doelen als stad te halen. Dit staat ons te doen:
Klimaatdoel in 2025
Klimaatdoel in 2030
Klimaatdoel in 2050
Belangrijkste opgaven per thema
Schone, duurzame en robuuste energievoorziening In de toekomst gebruiken we geen fossiele brandstoffen meer zoals aardgas, steenkool en aardolie. Dan gebruiken we bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie. We noemen dat de energietransitie.
Hier werken we aan:
- In 2026 liggen er 3,2 km2 aan zonnepanelen in Rotterdam.
- In 2030 wordt er minimaal 350 megawatt windenergie opgewekt in de regio en haven.
- In 2050 is er een alternatief warmtesysteem dat het aardgas vervangt voor het verwarmen van onze gebouwen en kraanwater.
- Het energiesysteem moet slim en betrouwbaar zijn. Nieuwe inwoners en bedrijven moeten niet in de rij hoeven staan voor een stopcontact.
Gebouwde omgeving In 2050 moet de gebouwde omgeving klimaatneutraal zijn.
Hier werken we aan:
- Met stedelijke en gebiedsgerichte aanpakken bevorderen we isolatie en energiebesparing door bewoners, eigenaren en ondernemers.
- Rotterdammers met een lager inkomen helpen we besparen met extra maatregelen als de energieklusser om energiearmoede tegen te gaan.
- VvE’s krijgen advies en ondersteuning om tot verduurzamingsbesluiten en investeringen te komen.
- Met woningcorporaties maken we afspraken over het versnellen van duurzaamheidsmaatregelen.
- In zes wijken zetten we de stappen om van aardgas naar stadsverwarming over te stappen.
- Bij nieuwe woningen is het onze ambitie om in te zetten op milieuvriendelijk en toekomstbestendig bouwen, bovenop de wettelijke eisen.
- Kleine en middelgrote bedrijven krijgen hulp als ze overstappen naar schone energie.
Mobiliteit Vervoer in Rotterdam zorgt nu voor 30% van de CO2-uitstoot en 25% van de luchtvervuiling. De gemeente wil bereiken dat in 2040 al het vervoer in de stad geen schadelijke stoffen meer uitstoot.
Hier werken we aan:
- Eenvoudig opladen van elektrische voertuigen voor iedereen in Rotterdam.
- Al het personenvervoer (bussen, deelauto's, taxi's) wordt elektrisch.
- Vanaf 2025 zijn er alleen nog maar zakelijke bestelbussen en vrachtwagens zonder schadelijke stoffen in het stadscentrum (zero-emissiezone).
- Schonere binnenvaart.
- Bedrijven worden gestimuleerd om emissievrije werktuigen te gebruiken, zoals bulldozers en graafmachines.
Haven van de toekomst De Rotterdamse haven is erg belangrijk in de wereld. Om de haven sterker te maken, moet deze duurzaam worden. Het doel is om in 2050 klimaatneutraal te zijn. In 2050 is de industrie in de haven ook volledig circulair. Een grote uitdaging.
Hier werken we aan:
- Bedrijven gaan biobrandstoffen en waterstof gebruiken als (duurzame) energiebronnen.
- Het sluiten van twee kolencentrales op de Maasvlakte voor 2030.
- Onderzoek of gascentrales duurzame gassen kunnen gebruiken.
- Schoner en duurzamer transport door:
- Te stimuleren dat er meer duurzame brandstoffen worden gebruikt.
- Te stimuleren dat meer voertuigen elektrisch gaan rijden.
- Bevorderen van slimmer vervoer.
Grondstoffentransitie Een groot deel van de CO2-uitstoot in Rotterdam komt door het gebruik van grondstoffen en materialen. Daarom werkt Rotterdam aan de grondstoffentransitie: een verandering in de manier waarop we met grondstoffen omgaan. De circulaire economie is een manier om die verandering te maken. We proberen minder materialen te gebruiken en ze beter, langer en opnieuw te gebruiken. Zo hebben we uiteindelijk in 2050 een volledig circulaire economie. Dit maakt Rotterdam groener en duurzamer. Maar ook schoner, gezonder en economisch sterker.
Klimaatadaptatie Rotterdam ligt onder zeeniveau, midden tussen verschillende rivieren. Dit maakt onze stad erg kwetsbaar nu het klimaat verandert. Klimaatverandering zorgt er ook voor dat het aantal planten- en diersoorten dat hier leeft minder wordt. In Rotterdam zijn we al begonnen de stad aan te passen aan een klimaat dat verandert. We planten meer groen in de stad. We letten daarbij op de biodiversiteit: we zorgen dat er verschillende soorten planten en dieren kunnen leven. We gaan hier op een slimme manier mee om: wanneer we aanpassingen maken in de stad, denken we meteen na over hoe we die veranderingen kunnen laten samengaan met de klimaatverandering. Het programma Rotterdams WeerWoord laat zien welke stappen we hiervoor kunnen nemen.
Hoe gaat het met de klimaatdoelen in Rotterdam?
Het doel van de energietransitie is om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% te verminderen in vergelijking met het niveau van 1990. We zijn goed begonnen en hebben al resultaten geboekt. Hierdoor is de stijging van de CO2-uitstoot gestopt. De grafiek laat een neerwaartse trend zien, wat een geweldige prestatie is. Maar er ligt nog een flinke hoeveelheid werk voor ons om te doen.
Peildatum: augustus 2023 - bron: DCMR CO2-Monitor Rotterdam 2022
In bovenstaande grafiek zie je de nationale doelstelling van 55% CO2-reductie in 2030 vertaald naar de stad. We willen in deze collegeperiode minimaal 25% CO2-reductie in 2025 behalen. De zwarte lijn laat het verloop van de CO2-uitstoot in de afgelopen jaren zien, de groene lijn laat de benodigde daling van de CO2-uitstoot richting de doelen zien.
Peildatum: augustus 2023 - bron: DCMR CO2-Monitor Rotterdam 2022
In de bovenstaande grafiek zie je de nationale doelstelling van 55% CO2-reductie vertaald naar de Rotterdamse haven. De zwarte lijn laat het verloop van de CO2-uitstoot in de afgelopen jaren zien. De groene stippellijn laat de benodigde reductie van de CO2-uitstoot richting het doel van 2030 zien.