Voor stad en bewoners
Voor stad en bewoners
De gemeente Rotterdam maakt het KAR voor alle Rotterdammers én voor hun (klein)kinderen. De gemeente investeert in een duurzame stad voor nu en later. Zo is voor een toenemend aantal Rotterdammers energiearmoede helaas een dagelijkse werkelijkheid en worsteling. Dat vraagt snelle acties ter ondersteuning, maar ook structurele oplossingen. Met de energie- en grondstoffentransitie vermindert op de langere termijn hun kwetsbaarheid voor prijsstijgingen. We grijpen ook de kans aan om te investeren in woningen, wijken en bedrijven. Daarmee dienen we de stad en de haven met haar (toekomstige) bewoners en werkers. De gemeente wil innovatief en met durf werken aan het halen van de klimaatdoelen. Door het verduurzamen van de eigen, gemeentelijke organisatie en werkzaamheden. Voor de stad zorgen we waar nodig voor duidelijke kaders en waar mogelijk geven we ruimte aan experimenten. We maken afspraken en komen met regelingen om verduurzaming in de stad te stimuleren. Een consequente beleidslijn is belangrijk. Daarom bouwen we voort op de ingezette lijn van de gemeenteraad 2018 - 2022. De volgende principes zijn leidend bij het maken van plannen en het nemen van besluiten:
- We houden de energietransitie voor iedereen betaalbaar en voorkomen en bestrijden energiearmoede;
- We zetten in op maximale CO2-reductie tegen minimale maatschappelijke kosten;
- We zorgen voor een eerlijk speelveld: de vervuiler betaalt;
- We gebruiken de energie- en grondstoffentransitie als vliegwiel voor ondernemerschap en extra banen (met name voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt);
- We zorgen dat bedrijven en werknemers zo goed als mogelijk en in samenspraak in staat worden gesteld de stappen in de energietransitie te zetten, en we benutten de energietransitie ook voor de versterking van onze (internationale) concurrentiepositie;
- We zetten in op maatregelen die zich bevinden op het raakvlak van gezondheid en het tegengaan van klimaatverandering. Denk aan: uitstootvrije mobiliteit, duurzaam bouwen en het verbeteren van luchtkwaliteit;
- We zetten in op een schone, veilige en betrouwbare energievoorziening;
- We zetten in op no-regret beslissingen en we houden in onze keuzes ruimte voor nieuwe oplossingen en toekomstige innovaties;
- Via onze inzet op de grondstoffentransitie zetten we in op verminderen van de CO2-uitstoot elders in de wereld;
- We toetsen al onze besluiten aan de doelstelling van de energietransitie, nu en in de toekomst;
- Als gemeente geven we zelf het goede voorbeeld;
- We zorgen voor maximale betrokkenheid van en informatievoorziening aan inwoners;
- We sturen vanuit onze aandeelhoudersrol actief onze deelnemingen. En specifiek voor het Havenbedrijf Rotterdam om de haven van Rotterdam te ondersteunen in hun inzet op het tegengaan van klimaatverandering.
We houden de energietransitie voor iedereen betaalbaar
"We willen uiteindelijk allemaal besparen op (hoge) energiekosten. Duurzaamheid is een ingewikkeld onderwerp, maar als je het hebt over hoeveel kosten je kunt besparen, dan is dat een stuk concreter. Zeker voor mensen met een klein inkomen zijn de prioriteiten anders."
Rieks Weerman
Vliegwiel voor ondernemerschap, extra banen en versterken concurrentiepositie
"Ik wil schone energie voor iedereen bereikbaar maken én mensen zonder werk laten profiteren van de werkgelegenheid die de energietransitie biedt."
Josee van Linschoten
Via onze inzet op de grondstoffentransitie zetten we in op verminderen van de CO2-uitstoot elders in de wereld
"Ik wil laten zien dat ook het zetten van kleine stappen zinvol is. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan meer duurzame en eerlijke kleding."
Daisy Kroon
We voorkomen en bestrijden energiearmoede
"We gaan op bezoek bij mensen en kijken wat nodig is. Dat gaat verder dan de energietransitie. Als we een stapel ongeopende enveloppen zien, gaan we daarover het gesprek aan. Als er schuldenproblematiek speelt, zorgen we voor hulpverlening. "
Houria Tourich
Als gemeente geven we het goede voorbeeld
"Rotterdam wil een betrouwbare, geloofwaardige en inspirerende gemeente zijn. Als wij laten zien dat we duurzaamheid serieus nemen, zullen anderen dat ook doen. En dan gaat het om het energieverbruik in onze kantoorlocaties, de openbare verlichting of ons wagenpark. Eigenlijk om alles van pennen en potloden tot grote projecten."
Richard van der Steen
We zorgen voor maximale betrokkenheid van inwoners
"Op twee gymzaaldaken in de wijk Prinsenland – Lage Land zijn 344 zonnepalen gelegd. Deze leveren zo'n 122.000 kWh per jaar op. Het is fantastisch om nu concreet te kunnen zien dat een gezamenlijke bewonersactie leidt tot het produceren van lokale duurzame energie. Een onmisbare schakel in de Rotterdamse energietransitie!"
Donald van den Akker
Energie- en grondstoffentransitie gaan hand in hand
In het KAR staan de energie- en grondstoffentransitie centraal, omdat deze twee transities nauw met elkaar verbonden zijn. De energietransitie vraagt veel materiaal voor het maken van windmolens, zonnepanelen, batterijen en het isoleren van woningen. Dit veroorzaakt een stevige milieuvoetafdruk, waaronder CO2-uitstoot. Daarnaast vormt de toenemende schaarste van grondstoffen een risico. Het afremmen van het materiaalgebruik is belangrijk voor het klimaat én onze economie. Tegelijkertijd hebben we veel grondstoffen nodig om de energietransitie (snel) te kunnen uitvoeren. De energie- en grondstoffentransitie zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Omgevingsvisie is leidend
De energie- en grondstoffentransitie leggen een grote claim op de ruimte in de stad. Bij het uitvoeren van onze klimaatplannen is de omgevingsvisie leidend. Goed omgaan met de beperkte ruimte is een randvoorwaarde voor het realiseren van gestelde doelen. De benodigde ingrepen vormen tegelijkertijd een kans voor een kwaliteitsimpuls in de duurzame, goede groei van de stad.
Waar het kan zorgen we bijvoorbeeld ook voor schonere lucht en maken we de stad weerbaarder voor klimaatverandering. Het uitvoeringsplan van luchtkwaliteit volgt in de loop van 2024 als duidelijk is op welke termijn de nieuwe normen voor luchtkwaliteit bekend zijn. Op dit moment wordt de Europese richtlijn voor luchtkwaliteit opnieuw bekeken. Ondertussen nemen we al maatregelen om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren.