Grondstoffen-transitie
Grondstoffentransitie
Het Circulair programma richt zich op het ontwikkelen van een circulaire economie: een economisch systeem waarin Rotterdam zo efficiënt mogelijk omgaat met grondstoffen, materialen en producten in de hele keten. Een groot deel van de CO2-uitstoot in Rotterdam wordt veroorzaakt door het gebruik van grondstoffen en materialen. Een circulaire economie draagt dus aanzienlijk bij aan het verminderen van CO2-uitstoot. Tegen 2030 wil de gemeente het gebruik van mineralen, metalen en fossiele grondstoffen met 50% verminderen. In 2050 is Rotterdam volledig circulair.
Wat hebben we al gedaan?
- We zijn bezig met drie belangrijke ketens: Bouw, Organische Stromen en Consumptiewaar(de), en we richten ons op drie gebruikersgroepen: Gemeentelijk opdrachtgevers en inkopers, Ondernemers en Rotterdammers. We verwachten dat we binnen deze agenda’s de grootste impact kunnen maken. Hier zijn enkele voorbeelden van projecten die we hebben uitgevoerd: We hebben materiaalpaspoorten geïntroduceerd, waardoor het hergebruik van materialen uit bouwprojecten mogelijk is.
- We hebben levenscyclusanalyses uitgevoerd om de milieueffecten van producten die de gemeente aanschaft te laten zien.
- We zijn begonnen met het schoon inzamelen van bladafval, wat gebruikt wordt om bokashi te maken.
- We hebben experimenten uitgevoerd om voedselverspilling te verminderen, zoals het programma "Het Nieuwe Nassen".
- Het Circulair Loket staat klaar om bedrijven te helpen met vragen over circulair ondernemen.
We hebben samengewerkt met ketenpartners op het gebied van textielproductie, -reparatie en -recycling.
Wat zijn de lopende projecten?
We werken aan minder, beter, langer en opnieuw gebruik van grondstoffen. Bijvoorbeeld:
- We kijken naar vegetatie in het M4H-gebied en in Reyeroord om te zien welke planten goed groeien op verschillende soorten grond. Dit helpt met het besparen van kosten voor het beheer en zo gebruiken we minder planten, grondstoffen, water, aarde en transport.
- We werken samen met Rotterdamse scholen aan ‘circulair vakmanschap’, hierdoor leren studenten meer over het ontwerpen en onderhouden van producten, zodat minder grondstoffen nodig zijn.
- We helpen Mkb-bedrijven, start-ups en scale-ups die circulair (willen) innoveren met informatie, advies netwerken en toegang tot (co)financiers.
We ondersteunen ook initiatieven van mensen uit de buurt, zoals repaircafés, kledingruilacties en de verkoop van tweedehands spullen. Zie voor meer projecten het programmaplan Rotterdam Circulair 2023 – 2026:
Wat moet er nog gedaan worden?
Rotterdam Circulair stimuleert het circulaire denken en doen in de stad, zowel binnen onze eigen organisatie als daarbuiten. Onze projecten dienen als instrument om dit doel te bereiken: we voeren projecten uit met als doel circulair denken en doen tot de standaard te maken. Hiervoor bundelen we onze krachten met partners in de stad. Door praktisch aan de slag te gaan, leren we wat wel en niet werkt in de praktijk. Deze beweging vergroten we de komende jaren.
Doe-denkersaanpak
Projecten helpen ons ook om nieuwe ideeën te vinden die zorgen dat we grondstoffen minder, langer, beter en opnieuw kunnen gebruiken. We gebruiken wat we leren van onze praktijkervaring om de grote veranderingen te maken die nodig zijn. Dit noemen we de Doe-denkersaanpak. Met deze aanpak proberen we circulair denken en doen meer bekendheid te geven en steviger te verankeren. Kort gezegd: we willen dat circulair denken en handelen normaal wordt.