01
Beginsituatie.
Rotterdam ziet, net als andere gemeenten, een terugloop in sportdeelname bij jongeren vanaf 12 jaar. Sportverenigingen verliezen daarbij over het algemeen leden en mensen met een beperking worden maar beperkt lid van een vereniging . Gevolg: de vitaliteit en toekomstbestendigheid van de verenigingen nemen daarmee af . Sportaanbod en -locaties worden erdoor in hun voortbestaan bedreigd. Daarom onderzoekt Rotterdam wat aansluit bij de doelgroep.
Rotterdam gelooft in de maatschappelijke meerwaarde van verenigingen, van sociale participatie en burgerschap tot het ‘samen doen’. We zien daar ook urgentie voor. Daarom zetten we in op meer toekomstbestendige verenigingen. De gemeente heeft hiertoe al een speciaal Actieprogramma Verenigingen opgesteld. Het doel is dat sport-, speel-, en scoutingverenigingen vitaal en toekomstbestendig worden én blijven. Hiertoe behoort ook het vernieuwen en verruimen van het sportaanbod. Dit uitgangspunt vormde een kader voor het living lab esports in de vereniging van de toekomst.
De veranderende vereniging
Het vitaal houden van de (sport)vereniging vraagt om aandacht. Het behoeftepatroon verandert, er zijn meer keuzes in vrijetijdsbesteding en een schaarste aan vrijwilligers. Bovendien zien we hogere kosten tegenover minder inkomsten. Ten slotte is er sprake van uitval onder jongeren (ook wel de ‘skihelling’ genoemd).
Populariteit van esports
Naast de genoemde ontwikkelingen worden esports en gaming tegelijkertijd steeds populairder. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de cijfers van deelnemers, fans en toeschouwers: zowel online als in stadions (2019: 335 miljoen). Met prijzengeld tot over een miljard euro in 2019 is er sprake van een serieuze business.
Het actief gamen neemt steeds verder toe, vooral onder jongeren (2016 in Nederland: 78% van de scholieren, waarvan 30% dagelijks). Gamen wordt meer en meer geaccepteerd als onderdeel van de samenleving. In Nederland zijn er ruim 5 miljoen Nederlandse gamers, esports-kijkers en -professionals . Hoe kunnen we al deze trends met elkaar verbinden? Dat wilden we in Rotterdam onderzoeken.
In de aanloop naar het living lab schetste de toenmalige wethouder: “De komende decennia zal esports alleen maar verder groeien. Dit gaat gepaard met de toenemende digitalisering. Daarnaast wordt bewegen ook steeds meer een onderdeel van gamen. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat zowel sporten als gamen steeds groter worden. Bovendien gaan deze twee werelden meer en meer in elkaar over. Met het samenbrengen van de twee (online en offline) willen we voorkomen dat er een tweedeling ontstaat tussen de niet-sportende gamers en de sportende verenigingsleden.”