Inleiding
Doel en uitwerking
Het doel van het living lab? Mensen in beweging brengen en houden, verloop van jeugd bij verenigingen tegengaan én inspelen op inclusie en het bieden van gelijke kansen.
En? Hebben we dit doel behaald met de gepleegde inzet? Zijn er andere resultaten behaald die misschien niet direct het primaire doel dienden, maar wel maatschappelijke waarde hebben? Zijn de experimenten tot volwassendom gekomen of is er nog verdere actie op nodig? Hoe heeft het consortium gewerkt? Het zijn zo maar enkele vragen die we willen beantwoorden om tot een goede afsluiting van het living lab te komen.
Met dit e-magazine geven we een antwoord op deze vragen en schetsen we een beeld van de werkwijze van het Rotterdamse living lab esports in de vereniging van de toekomst.
Veel lees- en sportplezier!
Living lab esports in de vereniging van de toekomst Gemeente Rotterdam
Inleiding
Rotterdam ziet mogelijkheden in esports, gaming en gamification. Deze activiteiten kunnen benut worden om jongeren te binden aan een (sport)vereniging.
Wat is een Logisch Model?
Met een Logisch Model bedoelen we een hypothetische beschrijving van de keten van oorzaken en gevolgen die leiden tot gewenste resultaten. Dit Logisch Model, ontwikkeld door Erasmus MC, is een raamwerk dat laat zien hoe een programma werkt. Daarbij kijken we hier niet naar een lineair, maar naar een cyclisch proces: er is continue monitoring en evaluatie van alle onderdelen nodig om het Logisch Model te specificeren en aan te vullen.
In een living lab heeft Rotterdam tussen 2019 en 2023 verschillende stakeholders bij elkaar gebracht. Denk hierbij aan game-ontwikkelaars, (top)sporters, esporters, sportverenigingen, beleidsmakers, onderzoekers en evenementenorganisatoren. Benieuwd hoe de toekomst eruit kan zien? Met een serie experimenten, onderzoek en interactief aanbod bij sportverenigingen laten we het zien.
Hoe dragen experimenten bij om doelen te bereiken? En hoe kan monitoring en evaluatie plaatsvinden? Met een project als een living lab kun je het inzichtelijk maken. Een zogeheten Logisch Model biedt hierbij een handig hulpmiddel. We gebruiken het als leidraad voor het implementeren van esports, gamen en gamification op de vereniging.
Zo kun je hiermee verenigingen toekomstbestendiger en aantrekkelijker maken. Bovendien bieden verenigingen een fysieke plek voor gaming en esports: hier ontmoet je elkaar, je kunt samen competitief gamen én er zijn combinaties te maken met sporten en bewegen.
Dit e-magazine vormt de afsluiting van de periode van het living lab. We nemen je als lezer mee aan de hand van stappen binnen het Logisch Model. We kijken naar de beginsituatie, de externe factoren, de basisvoorwaarden en de uitgevoerde activiteiten. Wat we ook meenemen zijn de uitkomsten, de monitoring en evaluatie. Tot slot kijken we naar de vraag: hoe nu verder?
De uitkomsten zijn weliswaar gebaseerd op het Rotterdamse living lab, maar zijn ook toe te passen binnen anderen steden of gemeenten. We bieden hiermee zo een raamwerk om aannames zichtbaar te maken en de realisatie te monitoren en te evalueren.
Dit logisch model is opgesteld door onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum en is een combinatie van een vooraf opgesteld gezamenlijk plan en ervaringen van partijen binnen en buiten het living lab esports in Rotterdam.
Goed om te weten: we hadden niet tot alle bevindingen in dit e-magazine kunnen komen zonder de samenwerkingspartners in en rond het living lab. Daarom noemen we ze hier graag nog even: Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Topsport, Erasmus MC, House of Esports Rotterdam Ahoy, Erasmus Esports, Hogeschool Rotterdam, Albeda, Usportfor, mCon esports, Grafisch Lyceum Rotterdam, diverse sportverenigingen, Techonomy, Windesheim, Gemeente Rotterdam.