06
Monitoring & evaluatie.
Continue monitoren, reflecteren en evalueren is belangrijk binnen een living lab en de methodiek van design thinking. Dit helpt namelijk om te begrijpen welke elementen werkzaam of niet werkzaam zijn. Hiermee kun je zaken bijstellen om doelen te bereiken en uiteindelijk effecten bepalen. Het is belangrijk om te monitoren wat er is gedaan en wie er met de activiteiten is bereikt.
Kernbevindingen (zie hoofdstuk ‘uitkomsten’) zijn met het consortium getoetst op:
- Herkennen: Herkennen we deze bevindingen? Hebben we hetzelfde beeld?
- Verklaren: Kunnen we deze bevindingen begrijpen en/of verklaren?
- Waarderen: Wat vinden we van deze bevindingen?
Niet alleen de evaluatie van de korte- en langetermijnuitkomsten is nodig. Ook een tussentijdse evaluatie van de uitgevoerde activiteiten en de directe uitkomsten is noodzakelijk. Dit helpt om te weten te komen of de basisvoorwaarden goed functioneren. Waar nodig kunnen bijvoorbeeld tussentijds de basisvoorwaarden aangepast worden om tussen- en einddoelen te bereiken. Een voorbeeld hiervan is de aanpassing die het experiment Rotterdam Gate Games heeft ondergaan. Zie hiervoor onderstaande figuur:
Een aantal experimenten zijn – soms al in een vroeg stadium – afgevallen. Zo werkte bij het experiment van de ipooltafel de technologie niet naar behoren. Functionerende hardware bleek uit onderzoek immers een belangrijke basisvoorwaarde voor succes. Daarentegen zijn ook experimenten tussentijds opgeschaald. Met name op basis van het enthousiasme bij verenigingen, zoals het geval was bij de interactieve muren bij de handbalverenigingen ETC en Atomium ’61.