Foto: Eric Fecken
2. Betrokken, zichtbaar en alert
Steeds vaker zijn tegenstellingen in de wereld zichtbaar in het straatbeeld van Rotterdam. Soms zorgen ze verwacht en onverwacht voor onrust, ruzie, geweld of andere onveilige situaties in de straten en wijken van onze stad én in de online leefwereld.
Hier goed op voorbereid zijn betekent luisteren en betrokken zijn bij wat speelt in wijken. Zodat we als gemeente op tijd in gesprek zijn en richting kunnen geven wanneer het mis gaat. De komende jaren vergroten we onze zichtbaarheid op straat en samen met veiligheidspartners zorgen we voor een goede voorbereiding op onverwachte gebeurtenissen en crises.
2.1 Aanspreekbare en zichtbare overheid die werkt aan vertrouwen
Het vergroten van het vertrouwen in de overheid, de gemeente Rotterdam en elkaar vormt in veel situaties de basis voor goede samenwerking. De gemeente zet zich in om dit vertrouwen te vergroten door beter bereikbaar te zijn. Duidelijk en begrijpelijk te communiceren over wat we doen en door meer inzicht te geven in de resultaten die we behalen. Onze belangrijkste opgave om het vertrouwen te vergroten, is het meer zichtbaar en aanspreekbaar zijn op straat en in de wijken. Dit doen we met de inzet van meer handhavers en door wijkhubs in te richten waar inwoners hun verhaal kunnen doen en snel contact hebben met de overheid.
In een wijkhub werken professionals en partners samen aan problemen van die wijk. Denk aan accounthouders in wijken, boa’s, jongerenwerkers, wijknetwerkers, hulpverleners, politie en vele anderen. Het is bij uitstek een plek waar Rotterdammers welkom zijn om met professionals te delen wat speelt en wat nodig is in de wijk. Want Rotterdammers en professionals zijn onze ogen en oren op straat en weten welke problemen aandacht nodig hebben en horen de signalen van onvrede het snelst. Hierbij is een wijkgerichte aanpak belangrijk, waarin gemeente, bewoners, maatschappelijke partijen en veiligheidspartners doen wat specifiek voor die wijk nodig is. Met de invoering van Wijk aan Zet en de wijkraden geeft de gemeente hier verder vorm aan. We staan open voor én stimuleren initiatieven van bewoners, ondernemers en organisaties die bijdragen aan een veilige leefomgeving.
Wijkraden
Rotterdam heeft 39 wijkraden met gekozen vertegenwoordigers. De wijkraden vormen een belangrijke spil in nieuwe samenwerking met de wijk. De wijkraad verbindt, onderhoudt en activeert het netwerk in de wijk en vertegenwoordigt de wijkbewoners richting de gemeenteraad. Samen met partners in de wijk, het wijknetwerk (bewoners, ondernemers) geeft iedere wijkraad vorm aan een wijkakkoord. https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/wijkraden/
2.2 Alert en voorbereid op onverwachte gebeurtenissen
Rotterdam is een veerkrachtige havenstad en laat dit elke dag zien. Een stad met initiatieven van bewoners en bedrijven die bijdragen aan groei en verbinding. Ondanks deze veerkracht laten recente crises in de wereld ook zien dat deze lange tijd effect hebben op de stad en haar inwoners, op de veiligheid en het veiligheidsgevoel.
Waar we voor staan
Snelle ontwikkelingen in digitalisering, meer merkbare effecten van klimaatverandering, de noodzakelijke energie- transitie en schaarste van grondstoffen zorgen voor nieuwe risico’s. Dit in een stad en land waar de welvaartskloof groter wordt en het vertrouwen in de politiek, de overheid en elkaar afneemt. Juist in deze complexe omgeving is het belangrijk om als het spannend is met elkaar in gesprek te zijn. En om zo signalen van ongenoegen te delen om samen de negatieve impact op stad en inwoners zo klein mogelijk te houden.
Plattegrond wijkraden
Wat gaan we doen
In de voorbereiding op klassieke rampenbestrijding zoals overstromingen, grote branden en (industriële) ongelukken heeft Rotterdam met een sterke veiligheidsregio veel ervaring op het gebied van fysieke veiligheid. Bij een ramp of groot ongeluk werken alle partners van de veiligheidsregio samen in een crisisteam, zowel operationeel als bestuurlijk als dat nodig is. De gemeente is in deze situaties verantwoordelijk voor bevolkingszorg met taken zoals publieksvoorlichting en opvang. En dat de stad weer opkrabbelt, herstelt en het dagelijks leven weer doorgaat in de periode na een ramp. De belangrijkste prioriteiten voor de komende jaren staan op: https://www.beleidsplanvrr.nl/
Wanneer een ramp achter ons ligt zijn we als gemeente verantwoordelijk voor het organiseren van de nafase en nazorg. Denk aan het organiseren van psychosociale hulp of zorgen voor herstel. De COVID-19-pandemie en opvang van Oekraïense vluchtelingen laten zien dat deze opgave sterk is gegroeid én voor lange tijd onze inzet kan vragen. Met de komst van de nieuwe typen crises (bijvoorbeeld cyber en klimaat) is gemeentelijke nazorg belangrijker dan ooit, omdat de effecten vaak onbekend zijn of veel langer aanhouden. Dit vraagt om een flexibele en stevige gemeentelijke crisisorganisatie die hierop voorbereid is.
Met de gezamenlijke inzet van bewoners en bedrijven, gemeentelijke diensten, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), politie, DCMR Milieudienst Rijnmond, Havenbedrijf en maatschappelijke organisaties worden de negatieve effecten op stad en inwoners zo klein mogelijk gehouden. In een gezamenlijke voorbereiding actualiseren we onze plannen en stemmen inzet daarop af. Hierbij hebben we de komende periode extra aandacht voor (online aangewakkerde) openbare ordeverstoringen en de voorbereiding op nieuwe crisistypen.
Aandacht voor openbare orde in een online en offlinewereld
Steeds vaker spelen sociale media zoals online chat-groepen een rol bij het ontstaan van incidenten tussen mensen of groepen in de stad. Denk aan het oproepen van relschoppers, het opruien of bedreigen van bepaalde groepen en het verstoren van een vreedzame demonstratie. Samen met politie, partners en het Openbaar Ministerie zetten we in op meer zichtbare professionals van de overheid in de stad en online. Met als doel het tijdig herkennen van signalen en in gesprek blijven met inwoners en het ontwikkelen van maatregelen voor de onlinewereld.
Voorbereid op nieuwe typen crises
Nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen of dreigingen ergens anders in de wereld kunnen leiden tot een crisis in Nederland of Rotterdam. Na onze ervaringen met de COVID- 19-pandemie blijft het noodzakelijk om goed voorbereid te zijn op de nieuwe en ongekende crises: van medisch tot maatschappelijke ontwrichting tot de gevolgen van een cyberaanval. De gemeente en veiligheidspartners werken daarom aan het doorleven van verschillende scenario’s. Met als doel om een eventuele crisis tijdig te herkennen en de negatieve effecten ervan te verkleinen. Dit doen we samen met (landelijke en regionale) partners.