Foto: Irene Hoekstra
8. Rotterdam in balans
De toenemende aantrekkingskracht in combinatie met het verdichten van de stad met meer woningen, zorgt voor toenemende druk op het woon- en leefklimaat. Het behouden van balans tussen rust en reuring (horeca, evenementen, voetbal en andere stedelijke functies) heeft daarom prioriteit.
De gemeente stimuleert en faciliteert de komende jaren initiatieven op het gebied van horeca- en evenementen, voetbalwedstrijden. Daarbij hoort ook het mogelijk maken van een demonstratie of manifestatie. We zorgen voor spreiding in tijd en ruimte met als doel de stad in de balans te houden. Initiatieven die de stad levendiger maken krijgen ruimte, maar we stellen ook grenzen. Hierin maken we duidelijke keuzes en zorgen dat alle partijen op tijd weten wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn.
Evenementen
Evenementen zorgen voor een levendige stad waar Rotterdammers elkaar kunnen ontmoeten. Tegelijkertijd kunnen ze extra druk leggen op het woon- en leefklimaat. Veiligheid, bescherming van het woon- en leefklimaat en verkeersveiligheid zijn belangrijke randvoorwaarden voor een evenement in een grote stad als Rotterdam.
Rotterdam heeft een aantal beschikbare evenementenlocaties in de stad, waarvan een groot deel in het centrum. Voor de pandemie nam het aantal aanvragen voor evenementen toe. Ook nu blijkt de animo voor het organiseren van evenementen onverminderd groot. Organisaties worden steeds professioneler en de ambities groeien. Van een evenementenseizoen is geen sprake meer. Het hele jaar door vinden evenementen plaats.
In de huidige collegeperiode werken we verder volgens het beleid dat in 2019 is vastgesteld (nota evenementenvergunningen, locatieprofielen (2020), beleidskader evenementen) en het paraplubestemmingsplan evenementen (2022). Spreiding van evenementen in tijd en ruimte om de lusten en lasten evenwichtig over de stad te verdelen is een belangrijk aandachtspunt. Toezicht op naleving van de gemaakt afspraken (in de evenementenvergunning) krijgt extra aandacht. Daarnaast wordt de dreiging van extremisme en terrorisme meegenomen in het evenementenvergunningentraject en in de uitvoering worden indien nodig extra maatregelen ingezet. Het gaat om zichtbare en niet zichtbare maatregelen die vragen om een precieze afstemming tussen verschillende partijen.
Foto: Rhalda Jansen
Horeca
Bezoekers van horeca laten Rotterdam bruisen, maar kunnen ook zorgen voor overlast, verstoring van de openbare orde of verwevenheid met criminaliteit. De gemeente geeft ondernemers ruimte om te experimenteren en staat open voor innovatie. We kijken daarbij naar de locatie en naar de te verwachten effecten op de omgeving. Dat geldt ook voor initiatieven voor een bruisend nachtleven. Reuring waar het kan en rust waar het nodig is.
Het uitgangspunt is dat ondernemers het vertrouwen krijgen en de verantwoordelijkheid nemen die hiermee gepaard gaat. Ondernemers en bewoners kunnen rekenen op een duidelijk kader en heldere regels van de gemeente. Van ondernemers verwachten we dat ze rekening houden met omwonenden en samenwerken met de betrokken partners aan een veilig uitgaansklimaat en een schone, verzorgde buitenruimte. We sturen op naleving van de regels. Daarvoor voeren we controles uit op de vergunningen en naleving van voorschriften. Bij herhaaldelijke overtredingen verscherpen we het toezicht. De capaciteit voor die controles houden we in overeenstemming met de omvang van de horeca in de stad. We organiseren integrale controles, bijvoorbeeld met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wanneer misstanden worden vastgesteld of incidenten plaatsvinden, kunnen we bestuurlijke maatregelen treffen om de situatie te herstellen.
Veilig uitgaan is een randvoorwaarde voor een bruisend en gastvrij nachtleven. In de avond en nacht zijn meer handhavers en horecastewards aanwezig. We richten een veilig fysiek punt in waar mensen elkaar ‘s nachts kunnen terugvinden of waar ze bijvoorbeeld een taxi kunnen bellen. Dit zijn onze zogeheten stadsgarderobes.
Voetbal
Rotterdam ademt voetbal. Veel Rotterdammers beleven hier plezier aan. Ruim 1,5 miljoen mensen, van buiten en binnen Rotterdam, bezoeken onze stad om een wedstrijd te zien. Bijvoorbeeld de jaarlijkse bekerfinale, interlands of competitiewedstrijden bij zowel de vrouwen, mannen en jeugd. De gemeente wil de positieve kracht en kansen die voetbal biedt voor de stad blijven etaleren en laten groeien. Met gastvrij én veilig voetbal. Dat doen we door gastvrij te zijn waar dat kan, ook naar bezoekende supporters. Waar we mensen tegenkomen die zorgen voor onveiligheid zorgt de gemeente voor een duidelijke aanpak, gericht op de mensen die de problemen ook veroorzaken. De clubs ondersteunen we in hun acties om excessen tegen te gaan. Met partners bepalen we onder welke voorwaarden wedstrijden gespeeld worden en hoe supporters ontvangen worden. Met de veiligheidspartners en de clubs overleggen we over de aanpak en de maatregelen tegen hen die het plezier verstoren.
Demonstraties en manifestaties
Demonstreren is een grondrecht in onze democratische rechtstaat. Bij het faciliteren van demonstraties is de Wet openbare manifestaties het landelijk wettelijk kader waarbinnen we demonstraties mogelijk maken. Uitgangspunt is het grondrecht op een veilige manier voor demonstranten en omstanders mogelijk te maken, waarbij er geen oordeel is over de inhoud van de demonstratie. Dat geldt ook voor ruimte geven aan tegendemonstranten. Bij elke aanvraag of spontane demonstratie onderzoeken de veiligheidspartners van Rotterdam waar mogelijkheden zijn en waar voorschriften nodig zijn voor een veilig verloop. Doel is een veilig verloop van de demonstratie voor de demonstranten, omstanders, bewoners en omgeving.