Home / Energietransitie / Energievoorziening / Zonne-energie
Zonne-energie
Rotterdam wil koploper worden op het gebied van zonne-energie. Dit zijn de stappen die we (gaan) maken:
- Maart 2022 stond de teller op 0,7 km2 → 389.000 zonnepanelen.
- Maart 2023 stond de teller op 1,1 km2 --> 600.000 zonnepanelen.
- Voor 2026 is het doel 3,2 km2 → 1.778.000 zonnepanelen.
- Voor 2030 is het doel 3,4 km2 → 1.889.000 zonnepanelen.
Als we flink doorpakken dan halen we onze bijdrage aan de Regionale Energiestrategie Rotterdam Den Haag (3,4 km2 panelen in 2030) al bijna in 2026. Het is verstandig om een voorsprong te hebben, want de landelijke doelen voor zonne-energie worden na 2030 waarschijnlijk verhoogd. De zon-ambitie kunnen we waarmaken door veel nieuwe locaties toe te voegen; op bedrijfsdaken, langs snelwegen, langs gemeentelijke infrastructuur en op parkeerterreinen. Daarnaast stimuleren we initiatieven van bewoners in coöperaties en kleinschalige projecten.
Wat hebben we al gedaan?
Op verschillende fronten zijn eerste successen geboekt:
Zon op daken en gevels Servicepunt Zon voor Bedrijven geopend, waardoor versneld 60.000 (0,11 km2) zonnepanelen zijn aangelegd, zes collectieve daken met zonnepanelen, Energie Van Rotterdam ondersteund, er zijn tot nu toe 26.000 zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed geplaatst er zijn twee pilots gedaan met zonne-gevels en er is begin 2024 een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen van start gegaan.
Zon op en langs infrastructuur Het vooronderzoek naar zonne-energie langs het traject A15/A38 is afgerond. Voor wat betreft zonne-carports is er een vergunningsaanvraag ingediend voor het parkeerterrein van een sportvereniging, en we zijn ook in gesprek over mogelijke zonne-carports op enkele andere locaties.
Zon op land en water Zonnepark Oranjepolder in ontwikkeling, bouwstart zonnepark Schiebroek begin 2024.
Welke projecten lopen nog?
Het programma Zonne-energie in Rotterdam 2022 - 2026 is gericht op het helpen van burgers, bedrijven en instellingen bij de aanleg van zonnepanelen. Belangrijk aandachtspunt is het bereikbaar maken van zonne-energie voor Rotterdammers zonder dak of met een kleine beurs. Ook stimuleren we collectieve daken met zonnepanelen van energiecoöperaties, waarbij bewoners zich kunnen aansluiten. De Rotterdamse zonneladder geeft richting aan de inzet van de gemeente: - Zon op daken en gevels: Ja. - Zon op en langs infrastructuur: Ja, mits veilig en verantwoord. - Zon op water en land: Nee, tenzij… Dit zijn de kansen die we kunnen benutten voor 2026, in totaal maar liefst 3,2 km2 zonnepanelen:
- 1,5 km2 op daken en gevels: bedrijfsdaken, collectieve daken, scholen, gemeentelijk vastgoed, woningcorporaties, Verenging van eigenaren en particulieren.
- 0,4 km2 op en langs infrastructuur: Let the Sun Shine, Solar Carports en Opwek Energie op Rijksvastgoed.
- 0,2 km2 op water en land: Oranjepolder, Schiebroek.
- 1,1 km2 bestaande zonnepanelen
Wat staat ons nog te doen?
Soms lopen burgers of bedrijven tegen drempels aan bij het leggen van zonnepanelen. Daarom schept de gemeente met het programma Zonne-energie in Rotterdam 2022-2026 de optimale randvoorwaarden voor alle partijen die willen bijdragen. Aandachtspunten:
- Circulariteit van zonnepanelen: de zonnepanelen zijn nu nog niet goed te recyclen.
- Er moet voldoende ruimte op het overvolle elektriciteitsnet zijn om de zonnestroom kwijt te kunnen.
- We willen een goede balans tussen verschillende doelen op daken: zon, vergroening, waterberging en wonen.