Home / Energietransitie / Gebouwde omgeving / MKB, bedrijven en kantoren
MKB, bedrijven en kantoren
Rotterdam heeft ongeveer 20.000 MKB-bedrijven, verspreid over 43 bedrijventerreinen* en 47 winkelgebieden. Om de doelen voor de gebouwde omgeving te kunnen halen, moet de gemeente het MKB maximaal stimuleren en ondersteunen bij de energietransitie. Vanaf 2023 moeten kantoren in Nederland minstens energielabel C hebben. Volgens de landelijke meetwijze www.waarstaatjegemeente.nl is het percentage Label C voor kantoren in Rotterdam in 2023 gestegen van 46% naar 59%. Drie belangrijke maatregelen die de gemeente inzet voor het MKB zijn: Aanpak Bedrijventerreinen, Energievouchers en Klus & Coach. *exclusief zee- en luchthaventerreinen
Ondernemers die meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruiken moeten eens in de 4 jaar melden welke energiebesparende maatregelen zij nemen. Dit is de informatieplicht energiebesparing. De controle op deze informatieplicht heeft de gemeente Rotterdam bij de Milieudienst Rijnmond neergelegd (DCMR). Begin 2023 heeft naar schatting 68% van deze bedrijven voldaan aan de informatieplicht. Een groot deel van deze bedrijven is inmiddels bezig met het uitvoeren van energiemaatregelen. Ongeveer 20% van het totaal aantal bedrijven heeft alle maatregelen uitgevoerd. De DCMR controleert de ingediende rapportages en kan boetes geven. Handhaving is lastig omdat de DCMR geen inzicht krijgt van de netbeheerder in welke bedrijven grootverbruiker zijn en door een tekort aan goed opgeleide controleurs. De gemeente en DCMR dringen bij de netbeheerder aan om data van grootverbruikers te delen, zodat DCMR ze actief kan aanschrijven. Als alle MKB-bedrijven die grootverbruiker zijn vanaf nu de Wet milieubeheer volledig uitvoeren, dan levert dat een geschatte besparing op die vergelijkbaar is met de jaarproductie van 30 grote windturbines (van 3,5 MW) of 337 hectares zonneweides. Er is dus nog veel te bereiken.
Wat hebben we al gedaan?
Op basis van het coalitieakkoord heeft de gemeente tot 2023 de volgende acties ondernomen:
- 18 bedrijventerreinen kregen ondersteuning bij het nemen van collectieve energiemaatregelen via Aanpak Bedrijventerreinen en kantorenlocaties.
- 776 ondernemers ontvingen de gratis Energievoucher.
- De proef met de Klus & Coach bus is opgeschaald en 730 ondernemers hebben advies gehad en zijn er energiemaatregelen genomen.
- Volgens de landelijke meetwijze www.waarstaatjegemeente.nl is het percentage Label C voor kantoren in Rotterdam in 2023 gestegen van 46% naar 59%.
- Ondernemers, die volgens de wet milieubeheer een grootverbruiker zijn, hebben we gewezen op de energiebesparings- en informatieplicht. De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) houdt steekproeven, vooral gericht op bedrijven die zich nog niet hebben gemeld.
Welke projecten lopen nog?
De lopende aanpak Bedrijventerreinen wordt voortgezet om ondernemersverenigingen te ondersteunen bij de aanschaf van zonnepanelen en andere middelen voor energiebesparing. Hiervoor worden naast gemeentelijke inzet ook provinciale en landelijke subsidies benut. In 2025 willen we de helft van de 43 bedrijventerreinen hebben aangepakt. Tot en met 2024 kunnen in totaal 1.000 MKB-ondernemers uit heel Rotterdam een energievoucher aanvragen. Hiervoor is budget beschikbaar uit het Duurzaamheidstransitiebudget (DTB). We schalen de wijkgerichte aanpak Klus & Coach op. De Klusbus gaat winkelstraten langs en helpt ondernemers met energiebesparende maatregelen. Tot en met 2025 ondersteunen we daarmee 1.000 tot 1.500 MKB’ers.
Wat staat ons nog te doen?
Voor de verduurzaming van gebouwen zonder woonbestemming is er – naast het verplichte C-label voor kantoren – nog geen aanvullende wet- of regelgeving. Hierdoor zal het moeilijk zijn om op bedrijventerreinen voor 2030 de benodigde CO2-vermindering te halen. Met de invoering van de omgevingswet krijgen gemeenten wel de mogelijkheid om een duurzame invulling van bedrijfsdaken verplicht te stellen. Dit helpt om de opgave op bedrijventerreinen te versnellen.