Home / Energietransitie / Gebouwde omgeving / Nieuwbouw
Nieuwbouw
Rotterdam moet tegen 2030 55.000 nieuwe woningen bouwen om het woningtekort op te lossen. Het is van groot belang dat deze nieuwe woningen duurzaam en energiezuinig zijn, wat niet alleen comfortabel is voor de bewoners maar ook gunstig voor het klimaat. Het materiaalgebruik en bouwproces van de woningen zijn ook van belang, omdat deze een aanzienlijke impact hebben op het milieu. Met de huidige traditionele bouwmethoden bedraagt de CO2-uitstoot ongeveer 340 kilo per vierkante meter. Om te voldoen aan de doelen van het Parijs Akkoord moeten we deze uitstoot drastisch verminderen. Voor 'Paris-proof' bouwen zouden de CO2-emissies moeten worden teruggebracht tot:
- 200 kilo CO2 per vierkante meter voor een eengezinswoning;
- 220 kilo CO2 per vierkante meter voor een meergezinswoning.
Als we de 55.000 benodigde woningen 'Paris-proof' bouwen, kunnen we de CO2-uitstoot met 0,59 megaton verminderen. Als gemeente willen we nu al volgens het Parijs Akkoord bouwen, maar tegelijkertijd mag dit de bouwopgave niet vertragen.
Wat hebben we al gedaan?
Het programma Duurzame Gebiedsontwikkeling helpt ontwikkelaars en projectteams om duurzaamheid hoog op hun agenda te zetten en te houden. Bij nieuwbouwprojecten informeert en stimuleert de gemeente vanaf het begin, om vertragingen verderop in het proces te voorkomen. Daarnaast heeft de gemeente de Quickscan Duurzaamheid ontwikkeld, waarmee projectteams en ontwikkelaars inzicht krijgen in de duurzaamheidsambities van de gemeente. In 2022 en 2023 hebben we ongeveer 80 nieuwbouwprojecten ondersteund met advies op maat.
Welke projecten lopen nog?
Naar aanleiding van het Doorbouwakkoord werken we samen met bouw- en vastgoedpartijen in Rotterdam aan een plan van aanpak 'Duurzaam Doorbouwen' met als doel 'Paris-proof' bouwen. De komende jaren zullen we met elkaar in gesprek gaan over kansen en obstakels in het ontwikkelproces, samen oplossingen vinden en de CO2-uitstoot van projecten berekenen. We willen ons voorbereiden op ontwikkelingen zoals de EU Taxonomie en emissieloos bouwen. Daarnaast hebben we het convenant Schoon en Emissievrij Bouwen ondertekend en zullen we werken aan het gebruik van schonere machines en apparaten op en rond de bouwplaats. Tegelijkertijd onderzoekt Rotterdam de mogelijkheid om een CO2-budget per project vast te stellen en willen we experimenteren met een CO2-budget op gebiedsniveau.
Wat staat ons nog te doen?
De gemeente zal doorgaan met het delen van kennis en het geven van advies. De verwachting is dat de wettelijke eisen voor nieuwbouwplannen op het gebied van duurzaamheid de komende jaren verder zullen worden aangescherpt. Landelijk gezien wordt de ruimte voor gemeenten om duurzaamheidsprestaties vast te stellen en te eisen drastisch beperkt. Aangezien de wettelijke duurzaamheidseisen lager liggen dan onze duurzaamheidsambities, moeten we lobbyen om deze ruimte te behouden of om mee te kunnen beslissen over hoe en waar deze ruimte beperkt zou kunnen worden, zodat Rotterdam toekomstbestendig kan blijven bouwen en we perspectief behouden om onze klimaatneutrale ambities voor 2030 en 2050 te behalen. Het wordt steeds moeilijker om duurzame maatregelen op te nemen in betaalbare woningen gezien de hoge bouwkosten. Daarom werken we aan een subsidieregeling voor initiatiefnemers van duurzame gebouwontwikkelingen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.