Home / Energietransitie / Haven / Verduurzamen energiesysteem
Verduurzamen energiesysteem
Voor 2030 moeten de twee kolencentrales op de Maasvlakte sluiten. Er staan in de haven al veel windmolens, en waar zich kansen voordoen zien we dit aantal graag verder groeien. Veel elektriciteitskabels van windparken op zee komen in de haven aan land. En dit college wil 3,2 km2 aan zonnepanelen realiseren in stad en de haven. We zoeken extra mogelijkheden voor de opwek van windenergie in het havengebied. Voor de gascentrales wordt onderzocht of deze ook op duurzame gassen, zoals waterstof, kunnen draaien. De hoeveelheid duurzame energie die in Nederland beschikbaar is, is niet voldoende om aan onze eigen energiebehoeften te voldoen. Daarom zullen we waarschijnlijk ook duurzame energie moeten importeren, net zoals we dat momenteel doen met fossiele brandstoffen. Waterstof, geproduceerd met behulp van zonne- en windenergie in andere landen, lijkt een veelbelovende energiedrager te zijn. We hopen in 2026 de eerste waterstoftankers te verwelkomen in Rotterdam. Om al deze ontwikkelingen mogelijk te maken, ondergaat het energiesysteem in de haven een grote verbouwing. Het gebruik van andere energiebronnen stelt andere eisen aan de opslag en infrastructuur. Zo heeft het elektriciteitsnet in de Botlek en Europoort de limiet bereikt. Nieuwe aansluitingen zijn niet meer mogelijk. Netbeheerders, het Rijk en de provincie zijn aan zet om dit probleem op te lossen.
Wat hebben we al gedaan?
De energie-infrastructuur is de sleutel tot een succesvolle energietransitie in de haven. Plannen daarvoor liggen vast in de Cluster Energie Strategie (CES) Rotterdam-Moerdijk. De Rijksoverheid neemt bij de realisatie het voortouw via het Meerjarenprogramma Investeringen Energie en Klimaat (MIEK). Van de 14 MIEK-projecten in Nederland liggen er 9 op Rotterdams grondgebied.
Welke projecten lopen nog?
Als gemeente ondersteunen we de MIEK-projecten. Ook faciliteren we het aan land brengen van stroomkabels vanuit de windparken op zee. Daarnaast maken we afspraken over het opwekken van zonne-energie en windenergie in het havengebied.
Wat staat ons nog te doen?
Alle plannen bij elkaar leiden tot de gewenste vermindering van CO2-uitstoot, maar we moeten nog wel de optimale randvoorwaarden voor de realisatie van deze plannen regelen. Met name de stikstofruimte, ruimtelijke factoren en maatwerksubsidies vanuit het Rijk zijn van groot belang.