Home / Energietransitie / Haven / Verduurzamen productiesysteem
Verduurzamen productiesysteem
Het industriële cluster van de Rotterdamse haven omvat onder andere vijf olieraffinaderijen, ruim 45 chemische bedrijven en vijf plantaardige-olieraffinaderijen. Het streefdoel voor deze industrie is een op biobrandstoffen en waterstof gebaseerde economie.
55% reductie ten opzichte van 1990 betekent dat we uitstoot moeten terugbrengen naar 9,3 Mton in 2030. Vanaf 2025 rekenen we op de effecten van de geplande en gestarte projecten in de haven op het gebied van CO2-afvang en -opslag en waterstof. Het Havenbedrijf heeft berekend dat er voor 13,7 Mton besparing projecten zijn beloofd door bedrijven. Veel van deze projecten gaan over infrastructuur. Als de infrastructuur er eenmaal is, is er veel meer reductiemogelijk. Maar we zijn er nog niet. In de jaarlijkse DCMR-doorrekening wordt er strenger aan CO2-reductie gerekend; namelijk hoeveel van de potentiële CO2-reductie binnen Rotterdam de status “zeker”, “verwacht” of “beoogd” toegekend krijgt. Hierdoor komen ze uit op een lager reductiecijfer van 12,4 Mton.
Wat hebben we al gedaan?
Het verminderen van CO2 in grote hoeveelheden moet bij de grote bedrijven en projecten plaatsvinden. De gemeente springt bij als plannen en partijen een duw in de goede richting moeten hebben. Onze inzet richt zich daarbij op de volgende rollen:
Bedrijven aanspreken en helpen met knelpunten Het zijn de bedrijven in de haven die het grote verschil moeten gaan maken. Vanuit de gemeente spreken we de bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid én we helpen de bedrijven met knelpunten die ze ervaren. De nadruk ligt daarbij op de arbeidsmarkt, onderwijs, vergunningen en ruimte. Barrières wegnemen met de juiste partijen De gemeente brengt rond belangrijke onderwerpen partijen samen die barrières kunnen wegnemen. Voorbeelden: Clustertafel Haven & Industrie, het Versnellingshuis, en Vergunningenloods en de coalities rond het gebruik van afgevangen CO2 (CCU) en offshore wind. Lobbyen en internationaal samenwerken Om de vergroening in de haven vooruit te helpen dragen we ook bij in lobby bij het Rijk en de EU. Dit doen we op specifieke onderwerpen samen met andere havensteden in Europa, zoals met Hamburg en Antwerpen. Innovatie mogelijk maken De gemeente ondersteunt en financiert innovatieve projecten vanuit het energie- en duurzaamheidstransitiebudget en het Energietransitie Fonds Rotterdam (ETF-R). Zo proberen we de ontwikkelingen rond bijvoorbeeld waterstof, circulaire grondstoffen en walstroom te versnellen.
Welke projecten lopen nog?
De geplande en gestarte projecten (de geconstateerde CO2-reductie) tellen volgens de DCMR berekeningen op tot 12,4 Mton minder CO2-uitstoot (exclusief zeevaart). Dat wil niet zeggen dat alle projecten gegarandeerd zijn, er zal aan bepaalde randvoorwaarden moeten worden voldaan om de nodige investeringsbesluiten te kunnen nemen. Bovendien is er veel meer potentie om CO2 te reduceren, maar die is ook meer onzeker. Daarom blijven we de voortgang monitoren.
Wat staat ons nog te doen?
Tientallen geplande en gestarte projecten in het havengebied tellen op tot de grote reductie van CO2-uitstoot. Maar veel voorwaarden (geld, ruimte, techniek) zijn nog niet rond. Vanuit het duurzaamheidstransitiebudget ondersteunt de gemeente circulaire projecten, waterstofprojecten en walstroom. Er is echter nog veel meer nodig om het voor elkaar te krijgen. Daarom blijven we aan het werk om bedrijven aan te spreken, belemmeringen helpen weg te namen, te lobbyen en innovatie te stimuleren.