Home / Energietransitie / Mobiliteit
Mobiliteit
Het coalitieakkoord is helder over de ambitie voor mobiliteit. Groei van de stad moet hand in hand gaan met het verbeteren van de bereikbaarheid, luchtkwaliteit, tegengaan van CO2-uitstoot en het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit. Dat vraagt om een flinke inzet en scherpe keuzes, want 30% van de CO2-uitstoot en 25% van de luchtverontreiniging wordt veroorzaakt door mobiliteit. De ambitie is dat Rotterdam in 2040 een uitstootvrij mobiliteitssysteem heeft.
CO2 in Stedelijke Mobiliteit
Voor de stedelijke mobiliteit is de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 stijgende geweest tot 2020. Dit komt met name doordat Rotterdam is gegroeid in bewonersaantallen maar ook door economische groei. De laatste jaren daalt de uitstoot wel en zien we steeds meer elektrisch vervoer op de weg of kiest de Rotterdammer schonere alternatieven zoals de fiets of het openbaar vervoer.
Mobiliteit in de stad uitstootvrij maken vraagt om drie sporen:
- Autoluwer maken van de binnenstad (centrum en de wijken Oude Westen, Nieuwe Westen, Middelland en Oude Noorden)
- Schone ritten en dus elektrisch rijden (energietransitie) - het uitstootvrij maken van het gemotoriseerde verkeer, inclusief mobiele werktuigen, bestelauto’s en vrachtauto’s. Zie infographic hieronder.
- Investeren en aantrekkelijker maken van het OV in de hele stad, inclusief investeren in de kwaliteit en kwantiteit van Park&Ride (P&R) voorzieningen gekoppeld aan de belangrijkste stedelijke OV-verbindingen.
De rol van de gemeente
De gemeente Rotterdam speelt een belangrijke rol in het stimuleren van schone mobiliteit. Ze stelt regels aan de uitstoot van voertuigen in 2025 en creëert meer ruimte voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De gemeente geeft advies en zorgt ook voor laadpalen en schone energie. Samenwerking met Rotterdammers en bedrijven is daarbij essentieel.