Home / Energietransitie / Gebouwde omgeving
Gebouwde omgeving
Woningen, winkels en kantoren moeten leefbaar, gezond en betaalbaar zijn. In 2050 moet de gebouwde omgeving aardgasvrij en klimaatneutraal zijn. De noodzakelijke maatregelen zijn kostbaar en ingrijpend. Niet alleen in de buitenruimte, maar ook achter de voordeur. Dat vraagt om goed overleg met bewoners, eigenaren en ondernemers. De hogere gasprijzen zijn een extra prikkel om tempo te maken. Rotterdammers willen doorpakken voor een lagere energierekeningen een gezond en betaalbaar huis, maar zij willen ook dat overlast wordt beperkt en de stad bereikbaar blijft.
CO2 in de gebouwde omgeving
Voor de gebouwde omgeving daalt de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990, door beter isoleren van gebouwen, aardgasvrij maken of vervangen door nieuwbouw. Nieuwbouw is tegenwoordig al standaard aardgasvrij.
De rol van de gemeente
De gemeente Rotterdam onderneemt veel om de stad aardgasvrij en klimaatneutraal te maken. Ze werkt hiervoor samen met de stad aan plannen en projecten.
De gemeente moedigt mensen aan minder energie te gebruiken, hun huis te isoleren en aardgasvrij te worden. De gemeente geeft informatie en subsidies en helpt waar nodig. Maar uiteindelijk beslissen de mensen zelf of ze hun huis willen veranderen, want de eigenaar beslist.
MKB, bedrijven en kantoren
Rotterdam heeft ongeveer 20.000 MKB-bedrijven, verspreid over 43 bedrijventerreinen (exclusief zee- en luchthaventerreinen) en 47 winkelgebieden. Om de doelen voor de gebouwde omgeving te kunnen halen, moet de gemeente het MKB maximaal stimuleren en ondersteunen bij de energietransitie.