De gebouwde omgeving klaarmaken voor een duurzame toekomst. Dat is niet zomaar gedaan. De roep om knappe koppen en sterke handen is dan groot in de sector bouw en techniek. Binnen het Leerwerkakkoord Energietransitie (gebouwde omgeving), Bouw en Techniek is sinds 2019 hard gewerkt aan initiatieven om het gat tussen vraag en aanbod te verkleinen. De meeste initiatieven worden ondergebracht bij regionale en landelijke initiatieven, zodat ze kunnen worden doorgezet.
PROJECTEN VOL VERTROUWEN OVERGEDRAGEN AAN REGIONALE EN LANDELIJKE INITIATIEVEN
DE SUCCESSEN
Het Leerwerkakkoord Energietransitie (gebouwde omgeving), Bouw en Techniek ontwikkelde initiatieven binnen alle pijlers: van school naar werk, van werk naar werk en aan het werk. Een opvallend project was ‘Van Bank naar Bouw en Techniek’, waarbij mensen uit de financiële sector werden geënthousiasmeerd voor een carrièreswitch en bedrijven werden overtuigd van het in dienst nemen van een zij-instromer. Uiteindelijk maakten 20 mensen daadwerkelijk de overstap.
Ook werd een succesvolle pilot gedraaid met praktijkverklaringen, waarbij jongeren zonder startkwalificatie werden klaargestoomd voor een baan in de bouw en techniek. Het project ‘Nieuwe energie voor de bouw en techniek’ leidde jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt terug naar een baan. Dit werd gedaan met extra ondersteuning, wat ervoor zorgde dat jongeren het zelfvertrouwen en plezier in werken hervonden.
WAT NU?
Binnen het Leerwerkakkoord Energietransitie (gebouwde omgeving), Bouw en Techniek zijn eind 2022 scherpe keuzes gemaakt, waarbij is bepaald welke projecten het meest succesvol kunnen zijn in de toekomst. Er is besloten om verder te gaan met de volgende projecten, die met vertrouwen worden overgegeven in de handen van andere partijen, die over voldoende financiering beschikken om de projecten door te zetten.
LLO DESK TECHNIEK ZUID-HOLLAND
Het doel van de LLO Desk Techniek is mensen die in de technieksector (willen) werken door middel van een online portaal en persoonlijke ondersteuning te helpen richting de juiste en volgende stap in loopbaan of opleiding. Dit initiatief wordt doorgezet via Techniek College Rotterdam, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Wij Techniek, IW (opleidingen in elektro- en installatietechniek), Metaalunie en OOM (scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking).
NIEUWE ENERGIE VOOR DE BOUW EN TECHNIEK
Het traject is bedoeld voor alle jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, schoolverlaters en leerlingen van praktijkscholen. Zij worden ‘teruggebracht’ naar de arbeidsmarkt en geleid naar een baan in de bouw, elektrotechniek of installatietechniek. Na zes maanden heeft de jongere een baan of kan hij/zij een opleiding volgen in een BBL-(werken & leren) traject. Er is een mogelijkheid om certificaten te halen die uiteindelijk tot een diploma leiden. Dit project wordt in 2023 verder voortgezet. Het is nog niet volledig duidelijk welke partij(en) dit initiatief gaan adopteren.
NAAR BOUW EN TECHNIEK
Het programma Van Bank naar Bouw en Techniek wordt voortgezet door Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Wij Techniek. Aanvankelijk werden mensen uit de financiële wereld begeleid naar functies in de bouw en techniek; inmiddels kunnen zij-instromers uit alle sectoren meedoen. Naast de landelijke activiteiten en mogelijkheden die worden geboden vanuit de campagne ‘Je gaat het maken’ worden in Zuid-Holland extra activiteiten en inspanningen verricht om mensen te interesseren en te begeleiden bij het oriënteren en ontwikkelen voor een functie in de bouw, infra of installatietechniek. Er zijn regionale adviseurs arbeidsmarkt voor zowel kandidaten als bedrijven.
HYBRIDE TECHNIEKOPLEIDERS (HTO)
Dit scholingstraject leidt naar een Pedagogisch Didactisch Diploma van de Hogeschool Rotterdam. Het is toegankelijk voor werkenden in technische sectoren, bedrijfsscholen en opleidingsbedrijven, praktijkopleiders, zij-instromers in het onderwijs en zzp’ers. Alle partners hebben baat bij dit scholingstraject. De volgende partijen bouwen verder: Wij Techniek, Koninklijke Metaalunie, OOM, A+O Metalektro, Bouwend Nederland, Hogeschool Rotterdam en gemeente Rotterdam.
1
HOE KIJK JE TERUG OP AFGELOPEN JAREN?
‘Met veel enthousiasme volgde ik in augustus 2022 mijn voorganger Nicole van Ham op. Het deelakkoord was een goedlopend en bloeiend geheel. Maar wel met heel veel verschillende initiatieven. Mijn opdracht was meer focus aanbrengen, zoals dat voor alle deelakkoorden gold. Daar stond ik achter; er zijn ontzettend veel initiatieven om mensen aan het werk te helpen, maar niemand heeft het overzicht. Bedrijven zien door de bomen het bos niet. Er wordt ook te veel gedacht vóór de werkzoekende of de werkgever, in plaats van mét hen. De grootste uitdaging voor onze sector lag bij de pijler ‘Van werk naar werk’. Er zijn genoeg mensen die willen switchen naar de sector bouw en techniek. Maar ze kunnen zich onvoldoende oriënteren, omdat informatie, begeleiding en tools ontbreken. Dat wilde ik graag verbeteren, daar zijn echt nog mogelijkheden.’
2
OP WELKE INTERVENTIE(S) OF ACTIVITEIT(EN) BEN JE HET MEEST TROTS?
‘Iedereen die we aan een baan helpen, is een succes. Daar ben ik zeker trots op, al kunnen de aantallen nooit hoog genoeg zijn. Het meest unieke aan het Leerwerkakkoord vond ik de drie pijlers: van school naar werk, van werk naar werk en aan het werk. Die indeling vind ik subliem; het is overzichtelijk en mensen krijgen geen etiket opgeplakt. Iedereen die werk zoekt, past in een van die drie pijlers. Daarnaast vind ik het mooi hoe onze sector kon leren van andere sectoren, met name de zorg. Daarmee hebben we best veel raakvlakken.’
3
WAT IS DE VOORNAAMSTE UITDAGING BIJ DE TRANSITIE EN BORGING VAN JULLIE ACTIVITEITEN?
‘De meeste projecten die we vanuit ons Leerwerkakkoord (mede) hebben geïnitieerd, worden ondergebracht bij landelijke of regionale initiatieven. Daar ben ik heel blij mee, want dat betekent dat mensen uitzicht houden op een baan in de sector. En dat de sector uitzicht houdt op de broodnodige arbeidskrachten. Wel hoop ik dat we als sector niet vervallen in de oude ‘fout’ om eigen activiteiten te starten, zonder te kijken of we kunnen aanhaken bij bestaande activiteiten. Het Leerwerkakkoord schoof als een satéprikker door het bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Ik hoop dat alle partijen dat inzien en met elkaar actief de samenwerking blijven zoeken. Daar zijn wel kartrekkers voor nodig. Het blijft mensenwerk om partijen met elkaar te verbinden.’