De regio Rotterdam-Rijnmond heeft een naam hoog te houden op het gebied van transport & logistiek, personenvervoer en binnenvaart. De werkgelegenheid zal groeien, maar de vergrijzing en het imago van de sectoren zijn een grote uitdaging. Met de nodige initiatieven werden vanuit het Leerwerkakkoord Transport & Logistiek, Personenvervoer en Binnenvaart (LWA TLPB) instroom, behoud en duurzame inzetbaarheid van mensen gestimuleerd. Voor de komende jaren is hierin nog verdere focus aangebracht, zodat de initiatieven door in de breedte kunnen worden voortgezet.
FOCUS BLIJFT OP INSTROOM, BEHOUD EN DUURZAME INZETBAARHEID
DE SUCCESSEN
Instroom, behoud en duurzame inzetbaarheid van arbeidskrachten – het zijn thema’s die vroegen om inzet op alle pijlers van het Leerwerkakkoord. Om instroom te bevorderen, is goede aansluiting tussen onderwijs en (de wensen van) het bedrijfsleven belangrijk. De diverse verkenningen naar BBL-opleidingen waarin onderwijs, bedrijfsleven en gemeente Rotterdam een rol hadden, zijn daarvan een goed voorbeeld. De BBL Infomarkt, Logistieke Roadshow – met zo’n 2.000 deelnemers in 2021 en 2022 – en de opleiding Entree tot de Haven zorgden voor een laagdrempelige kennismaking voor jongeren met de sectoren. Zij-instroomevenementen zoals ‘Ikwordvrachtwagenchauffeur’ – 450 bezoekers verdeeld over drie events – droegen eveneens bij.
Duurzame inzetbaarheid en behoud van personeel is eveneens een onderwerp dat veel terugkomt in gesprekken met het bedrijfsleven. Hiervoor is de invulling van het thema Leven Lang Ontwikkelen belangrijk. Een opleidingsbudget vanuit de sector, uitgevoerd door Pitstop (een regeling van het Sectorinstituut Transport & Logistiek), is hier een mogelijkheid van. Er hebben in 2021-2022 alleen al in Rotterdam 130 werknemers gebruikgemaakt van het opleidingsbudget voor een opleiding of cursus, waarmee zij hun positie op de arbeidsmarkt hebben vergroot.
AANDACHT VOOR SPECIFIEKE DOELGROEPEN
Een ander succes is de aandacht voor de specifieke doelgroepen. Via een pilot rondom statushouders zijn er kandidaten opgeleid tot vrachtwagenchauffeur of logistiek medewerker. Daarnaast is er de regionale pilot ‘Verborgen talent’ van Sectorinstituut Transport & Logistiek (STL) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via leerwerktrajecten in te laten stromen in de logistieke sector. STL, het Werkgeversservicepunt Rijnmond en team statushouders van de gemeente Rotterdam werken hierbij nauw samen.
WAT NU?
Vanuit het LWA TLPB zijn voor 2023 een aantal focusonderwerpen benoemd, die voortborduren op de belangrijkste doelen van deze sectoren: instroom, behoud en duurzame inzetbaarheid. De betrokken partners blijven in ieder geval tot november 2024 (de oorspronkelijke einddatum van dit LWA) met elkaar optrekken. Het gaat om de volgende projecten en onderwerpen.
LOGISTIEKE ROADSHOW
Jongeren maken op een laagdrempelige manier, die past bij hun belevingswereld, kennis met alle facetten van (werken in) de logistieke sector. Het bestaande concept wordt flexibeler en daarmee toekomstproof gemaakt. Waarbij het bezoek aan scholen dé kracht van het initiatief blijft, evenals de aansluiting met het bedrijfsleven, STL en de betrokken scholen en opleidingen blijven de Logistieke Roadshow omarmen.
INSTROOM EN ONDERWIJSONTWIKKELING
Op het gebied van onderwijs zijn én worden verschillende verkenningen gedaan om nieuwe opleidingen goed te laten aansluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Dat is van belang om jongeren én zij-instromers te laten zien wat de mogelijkheden zijn van en in de sector. En in welke beroepen je allemaal terecht kunt komen als je kiest voor een opleiding in TLPB. Ook hierin is het van groot belang dat de verschillende partners met elkaar in gesprek blijven.
1
HOE KIJK JE TERUG OP AFGELOPEN JAREN?
‘Met een goed gevoel. Door het Leerwerkakkoord hebben we veel partijen verbonden die anders niet of minder snel met elkaar aan tafel hadden gezeten. Ook is meer samenwerking ontstaan tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid; precies zoals we beoogden. Dat was belangrijk, omdat deze sectoren – en dan met name transport en logistiek – erg groot en breed zijn. Niet alle partijen wisten hoe ze elkaar moesten vinden en goed konden samenwerken. In grote lijnen heeft iedereen dezelfde uitdagingen – instroom, behoud en duurzame inzetbaarheid van personeel – dus je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. We hebben ons op alle pijlers ingezet, waarbij het aantrekkelijk maken en houden van de sector een rode draad vormde.’
2
OP WELKE INTERVENTIE(S) OF ACTIVITEIT(EN) BEN JE HET MEEST TROTS?
‘De Logistieke Roadshow springt er voor mij uit. Daarmee hebben we in twee jaar duizenden vmbo-leerlingen op hun school laten kennismaken met de logistieke sector. Waarbij we hebben laten zien dat het niet alleen maar fysiek werk is, maar dat er ook steeds meer IT- en duurzaamheidsfuncties komen in deze sector. En dat je bijvoorbeeld ook planner kunt worden en daarmee voor veel sectoren inzetbaar bent. Ook ben ik trots op de opleiding Entree tot de Haven die we met het LWA Haven en STC hebben opgezet. Jongeren zonder startdiploma maken op een laagdrempelige manier kennis met de wereld van haven en logistiek en kunnen makkelijker aan de slag bij allebei bedrijven in de sector óf doorstromen naar een mbo-niveau 2-opleiding. Dat past in onze continue verkenning naar de ontwikkeling van onder andere BBL-opleidingen, die nog beter aansluiten bij de behoefte van de markt. We onderzochten waaraan behoefte was en wat werkte en niet werkte.’
3
WAT IS DE VOORNAAMSTE UITDAGING BIJ DE TRANSITIE EN BORGING VAN JULLIE ACTIVITEITEN?
‘De partnergroep blijft bestaan en heeft de intentie om de activiteiten met elkaar door te zetten. Dit wordt op een andere manier vormgegeven. Ik heb er volledig vertrouwen in dat alle initiatieven op een goede manier worden voortgezet. De wil en het geloof van sterker worden door met elkaar op te trekken, zijn in ieder geval aanwezig bij zowel bedrijfsleven als onderwijs en overheid.’