Met eigen ogen zag ik hoe trots programmamanager van het Leerwerkakkoord Peter Smit eind juni 2022 op het podium in De Kuip stond. Tijdens de LWA Conferentie liet hij zien wat er sinds de oprichting in 2019 was bereikt met het Leerwerkakkoord (LWA). Hij vertelde over de bewezen effectieve interventies en liet mooie cijfers zien. Tegelijkertijd vertelde Peter dat er keuzes gemaakt moesten worden, omdat partners behoefte hadden aan focus en nog beter zichtbare resultaten.
Die visie was mede ingegeven door de evaluatie die eind 2021 plaatsvond met de betrokken partners en de stuurgroep, ons adviserende en controlerende orgaan. De LWA Conferentie bevestigde dat gevoel. Evenals een veranderende financiering van het Leerwerkakkoord en – vooral – de veranderende wereld om ons heen. In enkele jaren is de context rondom het Leerwerkakkoord compleet veranderd. Het overschot op de arbeidsmarkt is inmiddels veranderd in een enorme krapte. Ook het nieuwe regeerakkoord, het Rotterdamse coalitieakkoord en de ontwikkelingen rondom het Regionaal Werk Centrum stellen nieuwe prioriteiten en reiken nieuwe instrumenten aan.
Daarom komt er nu – eerder dan verwacht – een einde aan het label Leerwerkakkoord in de huidige vorm. Is dat erg? Niet per se, denken wij. Vanaf het begin was duidelijk: het Leerwerkakkoord is geen doel op zich. Het was altijd een middel om de triple helix samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven slimmer en effectiever vorm te geven.
Vanaf het begin was sprake van een gedeeld en gelijkwaardig eigenaarschap bij deze bijzondere samenwerking binnen de arbeidsmarktregio Rotterdam-Rijnmond. Samen stonden we voor datgene waarvoor het Leerwerkakkoord was bedoeld: een toekomstbestendige en inclusieve arbeidsmarkt, waar iedereen meetelt en zijn of haar talenten kan laten zien.
Ook waren we een soort laboratorium, waarin interventies uitgeprobeerd werden. Wanneer deze succesvol bleken, werden ze ondergebracht binnen bestaande initiatieven. Datzelfde gebeurt nu. De succesvolle activiteiten van het Leerwerkakkoord zijn inmiddels geborgd en ook de geleerde lessen nemen we mee in die nieuwe ontwikkelingen.
In dit magazine leest u meer over de manier waarop per deel-LWA de transitie wordt vormgegeven en hoe succesvolle activiteiten worden geborgd. Daarbij zeggen we geen vaarwel, maar tot ziens. Want we gaan elkaar zeker nog tegenkomen om de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te pakken.
Veel leesplezier! Tim Versnel
Wethouder Werk & Inkomen, Nationaal Programma Rotterdam Zuid en EU-arbeidsmigranten
Gemeente Rotterdam