Een bedrijf dat wil groeien, heeft voldoende kwalitatief geschikte medewerkers nodig. Het Leerwerkakkoord MKB (midden- en kleinbedrijf) bood de afgelopen jaren oplossingen aan mkb-ondernemers voor wie werving van personeel een uitdaging is. De inspanningen gaan niet verloren; ondernemersorganisatie MKB Rotterdam-Rijnmond en andere organisaties nemen de belangrijkste initiatieven onder hun vleugels.
LEVEN LANG ONTWIKKELEN EN BANEN SCHEPPEN BLIJVEN SPEERPUNTEN BINNEN HET MKB
DE SUCCESSEN
De rode draad binnen het Leerwerkakkoord MKB – dat eind 2022 conform einddatum stopte – was het MKB Werkoffensief. Dit initiatief – passend binnen de pijler (weer) Aan het werk – werd in 2016 opgezet om het gat te verkleinen tussen vraag (werkgevers die personeel zoeken) en aanbod (mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt). Het werd in 2019 ingevlochten in het LWA MKB, met dezelfde doelstelling: mkb-ondernemers helpen om hun vacatures in te vullen. Dit werd gekoppeld aan matchingplatform HalloWerk. In totaal sloten 65 werkgevers een overeenkomst en werden ruim 500 mensen bij een bedrijf geplaatst.
Tegelijkertijd werd vanuit het LWA MKB de bekendheid van het MKB Werkoffensief en HalloWerk continu gepromoot. Waarbij ook de koppeling werd gemaakt met het mbo– en daarmee met de pijler Van school naar werk. Daaronder viel ook het project Stage010, waarmee het stagetekort flink werd teruggedrongen en waardoor ruim 950 bedrijven waaronder vele MKB-bedrijven zich aanmeldden bij S-BB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) als erkend leerbedrijf.
Binnen de pijler Van werk naar werk werd vooral ingezet op Leven Lang Ontwikkelen. Onder meer door bedrijven hierover te adviseren. Maar zeker ook door de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in het MKB (SLIM). Hierbij sloten tien ondernemingen aan, evenals onderwijsinstellingen Albeda, Zadkine, STC en Hogeschool Rotterdam. Het platform Rijnmond Werkt Door helpt werkgevers met capaciteitsvraagstukken, maar ook met strategische personeelsplanning. Via het innovatieve arbeidsmarktdashboard RijnmondInZicht krijgen ondernemers snel en eenduidig inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is de ontwikkeling tussen vraag en aanbod via dit platform inzichtelijk gemaakt. Op basis van deze data kunnen daardoor betere beslissingen worden gemaakt voor de toekomst.
WAT NU?
De genoemde succesvolle initiatieven hebben zich in de afgelopen jaren bewezen en zijn ondergebracht binnen bestaande organisaties en projecten. Precies zoals de achterliggende gedachte is geweest van het Leerwerkakkoord. Het MKB Werkoffensief wordt voortgezet door MKB Rotterdam-Rijnmond, dat in 2016 aan de wieg stond van dit initiatief. Deze ondernemersorganisatie adopteert ook de MKB-Deal HalloWerk, van waaruit ondernemers worden geïnformeerd over en geïnteresseerd voor aansluiting bij matchingsplatform HalloWerk en het MKB Werkoffensief.
MKB Rotterdam-Rijnmond omarmt eveneens het platform kennisdeling SILLO (Sociale Innovatie en Leven Lang Ontwikkelen), dat in de afgelopen jaren als initiatief van het Leerwerkakkoord MKB uitgroeide tot een begrip. Er wordt aangesloten bij SLIM (Subsidie Leren en ontwikkelen In het MKB). De kennissessies blijven breed toegankelijk voor alle LWA-partners. Daarnaast bestaat de intentie om dit platform ook na 2023 door te zetten.
Ook de Dag van de Rotterdamse Hospitality – voor het eerst georganiseerd in maart 2023 – was deels een uitvloeisel van het Leerwerkakkoord MKB. De gemeente Rotterdam, MKB Rotterdam Rijnmond, de Rotterdamse Hotel Combinatie (RHC), Rotterdamse Culturele Basis (RCB), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Rotterdam en de mbo-instellingen Albeda en Zadkine sloegen de handen ineen om te laten zien wat deze sector in huis heeft. Ook dit initiatief krijgt een vervolg.
Het platform Rijnmond Werkt Door is ondergebracht bij het Werkgeversservicepunt Rijnmond (WSPR). De voornaamste focus ligt hierbij – zowel voor werkzoekenden als werkgevers – op om- en bijscholing. Dit draagt bij aan de door alle partijen zo gewenste duurzame, toekomstbestendige en inclusieve arbeidsmarkt. Waarbij de triple helix samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid onverminderd wordt doorgezet. MKB Rotterdam Rijnmond heeft hier een duidelijke regierol betreffende de werkgeverdienstverlening.
1
HOE KIJK JE TERUG OP AFGELOPEN JAREN?
‘Positief, ondanks de enorme impact die de coronacrisis heeft gehad. Op het midden- en kleinbedrijf in onze regio, en daarmee op het Leerwerkakkoord. We zijn erin geslaagd om werkgevers, onderwijsinstellingen, de gemeente Rotterdam en omliggende gemeenten, MKB Rotterdam-Rijnmond en werkgeversorganisatie VNO-NCW Rotterdam en regio Rijnmond beter met elkaar te verbinden. En met elkaar mooie initiatieven te ontplooien. Die triple helix samenwerking is de sleutel tot succes geweest. Dat geldt voor het Leerwerkakkoord als geheel, maar ook voor het LWA MKB. We hebben andere deelakkoorden kunnen inspireren, omdat het MKB an sich geen branche is. MKB gaat als een satéprikker door alle andere deelakkoorden heen. Zo hebben we veel van elkaar geleerd.’
2
OP WELKE INTERVENTIE(S) OF ACTIVITEIT(EN) BEN JE HET MEEST TROTS?
‘Twee springen eruit voor mij. Allereerst het MKB Werkoffensief, een wervingsinstrument voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de juiste jobcoaching, bemiddeling en functiegerichte scholing is het mogelijk om deze mensen naar een baan te begeleiden. Daarbij hebben we de koppeling gemaakt met matchingsplatform HalloWerk; zo hebben we ruim 500 plaatsingen kunnen doen en de serieuze interesse gewerkt van zo’n 140 geïnteresseerde bedrijven. Ook op het initiatief Rijnmond Werk Door, ontstaan tijdens de coronacrisis, ben ik trots. We helpen werkgevers met capaciteitsvraagstukken, waarvan om- en bijscholing een belangrijk onderdeel is. En dit krijgt straks een vervolg in het Regionaal Werkcentrum Rijnmond, de plek voor ontschotte dienstverlening in de regio Rijnmond. Daarbij maken we ook de koppeling met het innovatieve arbeidsmarktdashboard RijnmondInZicht.’
3
WAT IS DE VOORNAAMSTE UITDAGING BIJ DE TRANSITIE EN BORGING VAN JULLIE ACTIVITEITEN?
‘Ik voorzie eerlijk gezegd weinig uitdagingen. De belangrijkste initiatieven vanuit LWA MKB zijn ondergebracht bij MBK Rotterdam-Rijnmond. Denk aan het MKB Werkoffensief, de MKB-Deal HalloWerk en de inzet op leven lang ontwikkelen via SLIM (Subsidie Leven Lang Ontwikkelen in het MKB). Onderdeel hiervan is het platform kennisdeling Sociale Innovatie en Leven Lang Ontwikkelen, een mooi en gewaardeerd initiatief vanuit het Leerwerkakkoord. Deze kennissessies blijven breed toegankelijk voor alle partners uit het Leerwerkakkoord.’